Virtual Reality Meetups: eerste blik op een nieuwe wereld

Virtual Reality was tot voor kort voorbehouden aan science-fiction films, zoals The Matrix of Total Recall. Daarin traden personages binnen in een artificiële wereld die zo levensecht leek, dat de grens tussen realiteit en fictie vervaagde. Zó ver zijn we nog niet, maar de eerste stappen lijken alvast gezet. De pionier in dit verhaal? De Oculus Rift.

Van startup naar pionier

Oculus begon oorspronkelijk als crowdfunding campagne op Kickstarter. Hun boodschap? Een Virtual Reality headset ontwerpen die aan een relatief lage prijs toegankelijk zou zijn voor de massa. Door het immense succes werd de start-up al snel opgekocht voor liefst 2 miljard dollar door – wie anders dan – Facebook.

Om de Oculus Rift te optimaliseren, werkten ze volgens de “agile” strategie: zo snel mogelijk proefversies ontwikkelen, daar software ontwikkelaars op loslaten en de feedback gebruiken ter verbetering.

Het potentieel van de headset lijkt eindeloos. Niet alleen betreft het unieke en futuristische technologie, het voedt zich ook aan de vele startups die links en rechts opduiken om het succes te evenaren. Deze startups kunnen elkaar nieuwe inzichten bijbrengen, en zo proberen om de grenzen van Virtual Reality te verleggen.

Virtual Reality Meetup Belgium

BE_VR_Google

Met dat doel voor ogen organiseerde Virtual Reality in Belgium enkele Meetup bijeenkomsten. Op 21 januari 2015 vond zo de tweede Meetup plaats in het hoofdkwartier van Google België te Brussel, en wat hebben we onze ogen uitgekeken!

De Meetup ging erg praktisch van start met demonstraties van de verschillende startups. Deze hands-on aanpak zorgde ervoor dat je zelf de innovatieve concepten kon uitproberen.

Neem Nozon bijvoorbeeld. Eens je de Oculus opzet, word je meegezogen in een filmscène terwijl rondom jou zich een plot ontrafelt.

PRESENZ – Interactive Parallax in 360° CG Movies from NOZON 3D/Vfx on Vimeo.

De entertainment- of gamesindustrie lijkt de meest voor de hand liggende toepassing van de Oculus Rift, maar is daar allerminst tot beperkt. Of wat te denken van Sidéma, die de architecturale wereld betreedt. Brilletje op, poef! Het gebouw dat daarstraks nog op de tekentafel lag, doemt ineens voor je op en je kunt er zelfs in rondwandelen.

Software is één ding. Maar waren er ook hardware-toepassingen op de Meetup die hoge ogen gooiden? Natuurlijk. Soft Kinetic demonstreerde hun camera die op ingenieuze wijze je echte handen en handbewegingen simuleerde in de virtuele wereld. Zo kon je bijvoorbeeld met je eigen handgebaren op uiterst intuïtieve wijze puzzels oplossen.

Soft_Kinetic1

Soft_Kinetic2

“Ideas are easy, the implementation is the hard part.”

Na de indrukwekkende demonstraties was het tijd voor de presentatie van de startups. Vanaf de 1ste Powerpoint-slide was al duidelijk wat de onderliggende boodschap was: Money please. De baanbrekende technologie van de Oculus Rift markeert de start van een splinternieuwe, onontgonnen sector. Een nieuwe wereld van virtuele realiteit, waarin iedereen geweldige ideeën lijkt te hebben. Maar zoals wel vaker is dat niet genoeg. “Ideas are easy, the implementation is the hard part.”, werd me verteld door één van de visionaire startup deelnemers van de Meetup. Software-ontwikkeling is namelijk erg complex, tijdrovend en duur. En net dat maakt dat het voor veel ontwikkelaars moeilijk is om voldoende investeerders te vinden. Bovendien is de waarde en het potentieel van Virtual Reality nog niet voldoende doorgedrongen tot bij het grote publiek.

Daarom zijn deze Meetups net zo waardevol. Want eens de juiste investeerders en de massa mee op de Virtual Reality-kar springen, staan we voor een buitengewoon surreële sector die in de erg nabije toekomst een onvoorziene impact kan hebben op onze samenleving!

BE_VR_Presentatie

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie