Example Windows 10 Spartan browser

Windows 10 launch mét nieuwe webbrowser

Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari.

Kies jouw favoriete webbrowser.

Wedden dat Internet Explorer niet met de populariteitsprijs zou gaan lopen? Gedateerd, traag, on-sexy. Slechts enkele adjectieven die worden gebruikt om de webbrowser te beschrijven waar we uiteindelijk toch mee zijn opgegroeid. En dat weerspiegelde zich de laatste jaren ook in het marktaandeel. Daarom besloot Microsoft wat te doen aan dat imago.

Bij de presentatie van Windows 10, rolden ze ook de loper uit voor een nieuwe webbrowser. Eentje met een andere naam, verlost van het heersende stigma.

Enter: Project Spartan

Niet alleen de naam straalt kracht en “balls” uit, ook de functionaliteiten – of wat we er ondertussen al van weten – doen spartaans aan.

Spartan werd voorzien van een nieuwe rendering engine, die de performance, gebruiksvriendelijkheid en “overall look” fors verbeterd. Bovendien werd de compatibiliteit van Spartan uitgebreid getest voor zowel mobile, tablet als desktop, iets wat bij Internet Explorer nogal vaak problemen gaf.

Bron: The Verge

Ontwikkelaars testen tegenwoordig hun apps en websites eerst op de meest gebruikte of standaard webbrowsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari … Pas als er dan nog tijd over is, testen ze – misschien – de compatibiliteit op Internet Explorer. Waarom? Microsoft’s rendering engine is traag in vergelijking met de andere browsers, en biedt dus niet de ideale ondersteuning. Maar Microsoft wilt natuurlijk helemaal niet laatste in de rij blijven. Hoe hopen ze nu zelfs de meest radicale IE-criticasters te overtuigen?

  • De mogelijkheid om webpagina’s te annoteren, te syncen met OneDrive, en te delen met anderen. En dat zowel met pen/touch als met toetsenbord/muis.
  • Een unieke online én offline leesmodus, vergelijkbaar met Apple’s Reading List en applicaties zoals Pocket of Instapaper.
  • Cortana-ondersteuning, vergelijkbaar met Apple’s Siri. Microsoft’s persoonlijke assistent helpt je niet alleen events te plannen, Cortana werkt ook in combinatie met (tekst op) webpagina’s, en dus niet alleen in de zoekbalk.
  • Ingebouwde PDF-ondersteuning.
  • Compatibiliteit op alle toestellen met Windows 10: laptop, desktop, tablet, mobile, Xbox.

RIP Internet Explorer?

Aanhangers van Internet Explorer – we know you’re out there – hoeven echter niet te wanhopen. Bij Windows 10 zal naast Project Spartan ook gewoon Internet Explorer 11 geleverd worden. Dat maakte Microsoft eind januari bekend op hun IE-blog. Een toevoeging die simpelweg vereist is om bepaalde “oudere” websites, die draaien op rendering engines ouder dan HTML5, toch te kunnen weergeven. Spartan blijft echter de standaard webbrowser.

Spartan vs IE features

Bron: AnandTech

Afwachten dus of Spartan het gevecht kan aangaan met de andere webbrowsers en van Microsoft weer een referentie kan maken, zowel bij gebruikers als bij ontwikkelaars. Laat die launch van Windows 10 maar komen!

Bron header image: AnandTech

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie